16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFără aparatură şi maşini din bani publici

Fără aparatură şi maşini din bani publici

Guvernul le interzice autorităţilor şi instituţiilor publice să-şi mai achiziţioneze din buget mobilier, electrocasnice, echipamente de telecomunicaţii, autoturisme, aparatură video sau de aer condiţionat.

 

Restricţiile abia scoase de la naftalină de guvern nu au fost încă rumegate de entităţile publice din teritoriu. Ieri, mai toţi primarii şi economiştii publici doljeni tocau mărunt Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 37 din 2008, pentru a înţelege noima măsurilor financiare impuse de stat în sistemul bugetar. Prima dintre măsurile adoptate pentru „reducerea cheltuielilor publice în anul 2008“ este interzicerea achiziţionării „de mobilier, aparatură electrocasnică, aparate de telecomunicaţii pentru birouri, astfel cum sunt clasificate în Hotărârea Guvernului nr. 2139/2004 pentru aprobarea catalogului privind clasificarea şi durata normală de funcţionare a mijloacelor fixe, precum şi imobile, autoturisme, aparate de aer condiţionat şi aparate audiovideo“ (art. 2, alin. 1, OUG nr. 37/2008).

Directorul economic al Primăriei Craiova, Nicolae Pascu, spune că municipalitatea ar deţine în prezent strictul necesar de mobilier, autovehicule şi alte mijloace, însă nu ştie sigur deocamdată la ce achiziţii pentru 2008 ar trebui să renunţe. „Acum citesc şi eu ordonanţa. Am văzut acest articol şi le-am transmis deja tuturor compartimentelor să-şi revizuiască eventualele cereri. Nu am în acest moment o situaţie a necesarului de bunuri care ar urma să fie cumpărate în 2008 şi care intră sub incidenţa textului OUG nr. 37 din 2008, dar am cerut o situaţie la Achiziţii. Aşa, la o primă vedere, nu cred că primăria ar mai avea nevoie de maşini, mobilier sau aparate de aer condiţionat. Nu ştiu care este situaţia în privinţa celorlalte mijloace“, a spus directorul Pascu.

Dacă Primăria Craiova şi-a cam făcut plinul, nu la fel stau lucrurile prin vecini. Ilie Dumitru, primarul comunei Coşoveni, înţelege câteva dintre reglementările OUG nr. 37 ca pe o bătaie de joc: „Şi-au bătut joc (guvernanţii – n.r.)! Cum ştiu ei ce ne trebuie nouă, aici, în teritoriu? Cu achiziţionarea maşinilor n-am fost niciodată de acord, însă de alte bunuri e posibil să avem nevoie“. Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare, a spus: „Oricând se poate întâmpla să ne trebuiască un aparat sau alt obiect. Nu mi se pare firesc să se judece aşa“.

Alternativa: proiecte, sponsorizări, donaţii

Prin OUG nr. 37 nu este interzisă cumpărarea de mobilier, aparatură şi autovehicule, dacă instituţiile beneficiază de sponsorizări, donaţii sau de proiecte cu finanţare externă ori sunt susţinute parţial prin linii de finanţare din bugetele locale. Sunt exceptate de la interdicţiile menţionate instituţiile şi autorităţile publice nou-înfiinţate, în 2007 şi 2008, dacă nu provin din restructurarea altora, precum şi spaţiile de învăţământ, căminele şi cantinele din învăţământul preuniversitar de stat şi universitar de stat, grădiniţele, creşele, unităţile sanitare şi de asistenţă medicală publice, imobilele şi dotarea cu mobilier şcolar a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat etc.

Autorităţile şi instituţiile publice îşi pot lua obiecte din categoria celor enunţate şi din bugetul pe 2008, numai dacă sunt obligate să se mute din imobilele retrocedate. Excepţie de la prevederile art. 2 mai fac şi autovehiculele blindate şi cele de teren neblindate, folosite în scop militar. „Dacă însă există proceduri de achiziţie a acestor bunuri în derulare, acestea se vor definitiva pe baza reglementărilor în vigoare la acea dată, cu condiţia ca anunţul sau, invitaţia de participare să fie deja transmise spre publicare“, a precizat directorul economic al Primăriei Craiova, Nicolae Pascu. OUG nr. 37 din 2008 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, din 8 aprilie 2008, şi intră în vigoare la trei zile de la publicare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII